Kuvassa 31.RVO-koulutuksen kouluttajat Elisa Makkonen ja Iiris Jalkanen.

Emmi Jansson (linkki Emmin nettisivuille) Rakentavan vuorovaikutuksen ohjaaja®-opiskelija aloittaa RVO-koulutuksen Vantaalla Tammikuussa 2023 ja kertoo opinnoistaan, oivalluksistaan ja niiden merkityksestä elämässään meille kaikille.

1/11

ILO JAKAA KANSSANNE-TÄMÄN VUODEN ISO KOULUTUKSENI: RAKENTAVAN VUOROVAIKUTUKSEN OHJAAJA® -KOULUTUS

Arvostan itsensäkehittämistä ja tiedon hankkimista paljon, – ja koen sen aika lailla välttämättömäksi osaksi nykyistä työelämää. Tästä kirjoituksesta alkaa uusi postaussarja, ja kuten otsikosta sen jo huomaatte: pääsette seuraamaan opiskelupolkuani Rakentavan vuorovaikutuksen ohjaajaksi®! Melkoisen ihanaa! Tulen kertomaan teille opiskeluistani tämän vuoden puolella kymmenessä blogitekstissä, ja myöskin Instagram-tililläni (@emmianniinajansson).

Opiskelen Rakentavan vuorovaikutuksen ohjaajaksi® Savanna ConneXionsin hellässä huomassa. Tässä ensimmäisessä postauksessa kerron teille hieman syitä, miksi valitsin juuri tämän koulutuksen ja kerron omia odotuksiani liittyen koulutukseen.

POHJATIETÄMYKSENI NVC:STÄ

Nonviolent Communication eli NVC on oppi, joka on suomennettu Rakentavaksi vuorovaikutukseksi. Muita käännöksiä ovat mm. empatiakieli, tarvelähtöinen vuorovaikutus ja väkivallaton viestintä. NVC:n perusta on Marshall Rosenbergin opeissa. Rosenberg on amerikkalainen psykologian tohtori. Hän on kehittänyt Nonviolent Communication -prosessin 1960-luvulla.

Itse olen törmännyt rakentavan vuorovaikutuksen oppeihin muutaman ystävän kautta (joiden kommunikaatiotaitoja ihailin ja ihailen valtavasti!). Viime vuonna kävin parin tunnin minikurssin NVC:stä. Siitä se kiinnostus sitten lopullisesti lähti liikkeelle ja päätin, että tämän tulen kyllä joskus opiskelemaan… Kun viime vuonna kesällä sain valmiiksi edelliset isot opintoni, päätin, että syksyn huilaan opintojen suhteen, mutta keväällä voisin aloittaa uudet opiskelut. Kun minulle tarjoutui aika ja mahdollisuus opiskella NVC:tä, en todellakaan voinut kieltäytyä! Ja miten upeaa on jakaa matka teidän lukijoiden kanssa! Rakentavan vuorovaikutuksen ohjaaja® -koulutus on laajuudeltaan 35 opintopistettä ja sisältää 9 viikonlopun (la+su) lisäksi omaa opiskelua ja välitehtäviä sekä päättötyön.

Koska kaikki rakentavan vuorovaikutuksen opiskelut ovat vasta edessäpäin, voin vain innolla odottaa, mitä kaikkea uutta pääsenkään löytämään itsestäni ja ympäröivästä maailmasta ja miten pääsen kehittämään omaa työtäni jatkossa. Niin, ja heti tämän tekstin jälkeen perehdyn ennakkotehtäviin ja yritän hankkia käsiini NVC:n perusteokset, joihin sitten pääsen syventymään pian! Huomaan, että tuleva opiskeluviikonloppu nostattaa jo tiedonnälkääni aika suureksi!

Vaikka NVC:n pohjatietämykseni on suppeaa, olen onnistunut poimimaan yhden (toivottavasti todella olennaisen asian opista), ja soveltamaan sitä jopa käytäntöön useita kertoja. Eli HTTP: havainto-tunne-tarve-pyyntö-kaava. Jos teitä kiinnostaa tämä kaava enemmänkin, niin kannattaa lukaista seuraava tekstini. Oletan vahvasti, että avaan tätä kaavaa teille paremmin ensimmäisen opiskeluviikonlopun jälkeen.

MITÄ ODOTAN KOULUTUKSELTA

Koska olen lasten ja aikuisten välisen vuorovaikutuksen ja kommunikaation asiantuntija, niin tämä koulutus on erittäin oleellinen lisä asiantuntijuuteeni. Toisaalta odotan, että saan koulutukselta paljon uutta prosessoitavaa, ja toisaalta odotan, että saan myös kerrattua tuttua ja ennen opittua. Uskon, että löydän asioiden välille uusia yhteyksiä, jotka sitten käytännön tasolla pääsevät loistamaan entistä parempina, niin työ- kuin oman elämänkin, käytänteinä.

Toivotan teidät siis lämpimästi tervetulleiksi opiskelutietäni seuraamaan. Jos sinulla on koulutuksesta jotain kysyttävää, niin aina saa kysyä – jos en itse osaa vastata, niin kysyn Savanna ConneXionsin kouluttajilta.

Teksti ja kuva: Emmi Jansson

Pin It on Pinterest