Emmi Jansson (linkki Emmin nettisivuille) Rakentavan vuorovaikutuksen ohjaaja®-opiskelija aloittaa RVO-koulutuksen Vantaalla Tammikuussa 2023 ja kertoo opinnoistaan, oivalluksistaan ja niiden merkityksestä elämässään meille kaikille.

10/11

RVO®-KOULUTUS: OLEN RAKENTAVAN VUOROVAIKUTUKSEN OHJAAJA®!

Oh, nyt voin sanoa olevani Rakentavan vuorovaikutuksen ohjaaja® eli RVO®! Olen suorittanut Savanna ConneXionsin 35 opintopisteen laajuisen oppimiskokonaisuuden. Opinnoissa oli 18 lähipäivää sekä niiden lisäksi välitehtäviä sekä yksinään, pareittain kuin neljän hengen ryhmissä suoritettavia tehtäviä. Nyt olen yksi Suomen vajaasta kolmestasadasta Rakentavan vuorovaikutuksen ohjaajasta® ja pääsen viemään omalla tavallani eteenpäin Nonviolent Communication -metodia täällä Suomessa. Olen innoissani tästä omaksumastani uudesta roolista – saan ja osaan nyt ohjata ihmisiä kommunikoimaan rakentavasti… ja toivottavasti myös kommunikoin itse rakentavasti  😀

Tästä postauksesta voit löytää 10 syytä, miksi ehkä sinunkin kannattaa ryhtyä opiskelemaan NonViolent Communicationia.

10 SYYTÄ ALOITTAA NVC:N OPISKELU

1. Tulet tietoiseksi siitä kielestä, mitä käytät arjessa. Sanat, joita sanot itsellesi ja muille, luovat todellisuutta. Ne ovat omalta osaltaan representaatiota kaikesta siitä, mitä koet, tunnet, näet, kuulet, havainnoit, ajattelet… Vaikka ei heti uskoisikaan, niin myös kielenkäytöllä on suuri vaikutus hyvinvointiin. Esimerkiksi: onko lenkille pakko mennä vai saatko mennä lenkille? Kuka sinut pakottaa lenkille? Vai onko niin, että olet etuoikeutettu ihminen, kun voit ja pystyt mennä lenkille ja jalkasi kantavat ja jaksat lenkkeillä? Muuttamalla kieltä voit muuttaa osaltaan myös ajatuksiasi ja elämääsi. NVC on tietoisuuden kieli ja se kannustaa ihmisiä valitsemaan sanansa tarkasti ja pääsemään irti kahlitsevista sanamuodoista.

2. Opit tunnistamaan tunteita sekä tarpeita tunteiden takaa. Osa ihmisistä osaa nimetä vain muutaman tunteen, tyyliin ilon ja surun. Universaaleja tunteita on kuitenkin monta kymmentä ja kun niitä oppii tunnistamaan itsessään, tunteiden läpieläminen ja mahdollinen käsittely helpottuu huomattavasti! Ja vielä vaikeampaa kuin tunteiden tunnistaminen, on varmasti monelle tarpeiden tunnistaminen. Itse ainakin silmäilin koulutuksen alussa erityisesti tarvelistaa hyvin kiinnostuneena. On hyvä osata nimetä tarve jokaisen tunteen takana, sillä kun tietää, mitä sillä hetkellä tarvitsee, osaa myös täyttää tarpeen tai pyytää muita ihmisiä auttamaan tarpeen tyydytyksessä.

3. Osaat kohdata toisen ihmisen aidon empaattisesti. Tämän koulutuksen jälkeen et todennäköisesti enää vain voivottele, kauhistele, syyllistä tai neuvo, kun kuulet hänen kertovan sinulle omista murheistaan, vaan osaat kohdata toisen niin, että hän todella tulee kuulluksi. Osaat myös vaikeilta tuntuvissa tilanteissa ottaa paremmin vastuun omista tunteista ja tarpeista.

4. Ymmärrät syvällisesti, että vain sinä itse voit ottaa vastuun omasta elämästäsi. Monet ihmiset edelleen (tiedostaen tai tietämättään) antavat vastuun omasta elämästään, valinnoistaan, tunteistaan ja tarpeistaan muille: yhteiskunnalle, lääkäreille, vallanpitäjille, vanhemmilleen, ystäväporukalleen, puolisolleen… Itselleni elämän yksi hienompia oivalluksia on  ollut vuosia takaperin se, että ihan todella minä ja vain minä olen vastuussa kaikesta itseeni liittyvästä. Ja samalla voin mielihyvin pyytää muita ihmisiä tukemaan hyvinvointiani ja haluan tietenkin itsekin tukea muiden hyvinvointia. Ne eivät missään nimessä sulje toisiaan pois.

5. Pääset käsittelemään syyllisyyttä ja häpeää uudesta näkökulmasta. Koulutus antaa pureskeltavaa liittyen häpeään ja syyllisyyteen, noihin kahteen yleisesti ottaen aika vaikealta tuntuvaan tunteeseen. Koulutus tarjoaa sinulle häpeä- ja syyllisyysantia, jos olet koko ajan häpeissäsi ja/tai koko ajan syyllisenä kaikesta. Mutta koulutus myös paljastaa ”salahäpeilijät ja salasyyllistyjät”. 😀 Saat siis tilaa koulutuksessa käsitellä näitäkin tunteita sinne pimeimpiin kerroksiin asti ja ehkäpä pääset tuulettamaan pölyt sieltä syvimmästäkin häpeäkellarista. Ja kaikki tämä käsittely tapahtuu sataprosenttisen turvallisessa ympäristössä.

6. Tulet huomaamaan, millainen on täysin luottamuksellinen ja turvallinen oppimisympäristö. Tulet huomaamaan, miten upeaa on, kun ihmiset ottavat vastuun itsestään ja omista tunteistaan ja tarpeistaan yhä enemmän koulutuksen edetessä ja samaan aikaan antavat tukea toisille. RVO-koulutus on ollut tunnelmaltaan ehdottomasti rehellisin ja avoimin koulutus, jossa olen ollut.

7. Opit ilmaisemaan itseäsi rehellisesti. Olen itse kokenut, että NVC:n kautta olen saanut rohkeutta ilmaista itseäni rehellisesti, mutta myös ymmärrettävämmin ja kuulijaa entisestään huomioonottavammin. NVC:n mukaan rehellinen itseilmaisu voi toki olla muutakin kuin ystävällistä ja toiset huomioonottavaa, mutta ainakin omalla kohdalla NVC:n avulla olen muokannut omaa kielenkäyttöäni jo sen verran paljon, että myös täysin rehellinen itseilmaisu on hyvin usein koettu ystävälliseksi ja toiset huomioivaksi.

8. Kykenet ymmärtämään entistä paremmin ihmisten universaalia samankaltaisuutta. Ja samaan aikaan kykenet ymmärtämään paremmin ihmisten erilaisuutta. Ymmärrät, että kaikilla ihmisillä on samat tunteet ja tarpeet tässä maailmassa, mutta se, miten ihmiset tarpeitaan pyrkii täyttämään, vaihtelee todella suuresti. Kun tämän ymmärtää NVC:n perustana, saa jo hyvän lähtölaukaisun alkaa itse toteuttamaan rakentavampaa vuorovaikutusta elämässään niin samanlaisten, mutta kuitenkin niin erilaisten ihmisten kanssa.

9. Kaikki vuorovaikutustilanteesi helpottuvat. Tiedän, on kyllä nyt iso lupaus tämä. Mutta luotan siihen, että jos todella annat NVC:lle tilaisuuden astua elämäsi vuorovaikutustilanteisiin, ne muuttuvat helpompaan suuntaan. Ja helpommalla tarkoitan sitä, että ymmärrät herkemmin mistä missäkin tilanteessa todennäköisesti kiikastaa ja osaat ehdottaa sopivia etenemisvaihtoehtoja ristiriitojen ratkaisemiseksi. RVO-koulutuksen kautta saat paljon itseluottamusta kaikenlaisiin vuorovaikutustilanteisiin, sillä tilanteita harjoitellaan paljon käytännön harjoittelun avulla.

10. Saat ihanan, erilaisen ja inspiroivan lepohetken arjestasi koulutuspäivinä. RVO-opinnoissa käsitellään paljon asioita, ja siitä huolimatta ne on rakennettu niin, että koulutuspäivistä oikeasti nauttii! NVC:tä voi opiskella monin eri keinoin, eli perusluentotyylisten hetkien lisäksi opiskellaan paljon harjoitusten teon muodossa ja jopa leikkimällä! Toki RVO:ksi valmistuminen vaatii kirjojen lukemista, opinnäytetyön tekemistä ja sen esittelyn ryhmän edessä sekä paljon erilaisia tunne- ja tarvekorttipelejä. Eli oppiminen on monipuolista ja mielestäni palvelee monia erilaisia ihmisiä.

Tämä teksti ei ollut viimeinen yhteistyöteksti Savanna ConneXionsin kanssa. Ensi vuoden loppupuolella saatte vielä kuulla, että miten NVC elää arjessani, kun opinnot ovat loppuneet ja säännöllisiä emppatapaamisia ei ole. Jääkö NVC:n opit arjen jalkoihin vai tuleeko NVC:stä vaikuttava osa arkeani?

Teksti ja kuva: Emmi Jansson

Pin It on Pinterest