Hanna Savanna osallistui ensimmäiselle NVC -leirille vuonna 2000. Silloin järjestettiin Ruotsissa Ärlassa Giraffe Convention, koko maailman kirahvien tapaaminen, jossa oli mukana myös Marshall Rosenberg. Kansainvälisistä leireistä jäi hinku aloittaa kirahvitapaamiset kotimaassakin, ja Hanna ja Sara Hellsten järjestivät Suomen ensimmäisen NVC-leirin kesällä 2013.

 ”Leiristä tulee aina ihanaa palautetta, ja seuraavaa leiriä toivotaan kovasti. Se on motivoinut jatkamaan. Minulle on aina suunnaton ilo tavata uudestaan ihmisiä, joita olen nähnyt viimeksi kurssilla. Koulutuksen aikana kurssilaisiin kehkeytyy helposti läheinen suhde: vaikkei ehkä tiedä ihmisten ammatteja, heidän suurimmat tuskansa ja haasteensa tulevat usein tutuiksi, ja eroaminen kurssin päättyessä on aina haikeaa. Kesäleirit tuovat minulle lohtua ja varmuutta: voidaan vielä tavata, voidaan vielä viettää yhtä kivaa ja merkityksellistä aikaa yhdessä! Haluan rakentaa kaikille mahdollisuuksia tällaisiin kohtaamisiin. 

 Haluan myös tuoda yhteen ihmisiä eri koulutuksista, niin että ihmiset näkisivät, miten paljon on jo kirahveja, jotka jakavat saman asenteen koko ihmisyyteen. Leiri on kirahvien yhteisö, jossa voi tutustua muihin kollegoihin, suunnitella yhteistyötä ja rakentaa omaa verkostoaan. 

 RVO-koulutuksen jälkeen on tärkeää ylläpitää NVC-taitoja, ja leiri on tapa motivoida ihmisiä siihen. Treenaaminen voi olla arjessa haasteellista, ja muutenkin se voi koulutuksen jälkeen jäädä vähemmälle, jos ei ole läheisiä NVC-ystäviä tai jos empatiapariyhteys katkeaa. Leirillä on helppo mennä mukaan treenaamaan, kun kokeneemmat vetävät harjoituksia. 

 Leireillä on aina myös ihanaa irrottelua. Huumorin ja leikin tarve täyttyy No Talent Show’ssa, ilmapiiri on vapautunut ja hyväksyvä, siinä uskaltaa ihan mitä vain! 

 Luotan siihen, että edullinen kesäleiri on matalan kynnyksen mahdollisuus tulla kokemaan NVC-ilmapiiriä ja tapaamaan kirahveja. 

 Olen nauttinut usein siitä, miten ihanasti leirillä otetaan lasten tarpeet huomioon. On ollut temppurataa ja uintiretkeä. Joku on keksinyt: hei, kootaan kaikki veneet ja uimapatjat ja tehdään niistä pitkä letka järveen! 

Kun leiriläiset esittävät aamuisin pyyntöjä päivän ohjelmaan, minua koskettaa usein se, kun ihminen on auki ja pyytää itselleen empatiaa. Sellainen pyyntö tulee syvältä itsestä, ja silloin (näin leimaan) on samaan aikaan rohkea ja nöyrä. Mieleenjääviä ovat olleet myös sovittelupyynnöt, etenkin silloin jos molemmat osapuolet ovat leirillä läsnä. Palautteissa on usein kerrottu, että sellaiset sovittelutilanteet ovat tuoneet ihmisille taas uutta uskoa NVC:n mahdollisuuksiin. 

 Haaveenani on oppia yhteisesti vetämään leirejä niin tehokkaasti, että European NVC Summer Festival voitaisiin ottaa Suomeen! Silloin porukka olisi vielä paljon tämänkesäistä isompi, ja sitä varten tarvitaan riittävästi kokemusta fasilitoinnista. Euroopan leiri on suosittu ja täyttyy aina saman tien, joten sen järjestäminen on haluttu homma. Euroopan leirin päätteeksi annetaan kiertävä kirahvi seuraavalle järjestäjämaalle. Joskus on nähty, miten kaksi maata kamppailee kirahvista ja yrittää repiä sitä itselleen!” 

 

Pin It on Pinterest