Näissä dialogeissa käytetään yksityisyyden ja kunnioituksen tarpeen vuoksi roolinimiä Hertta ja Hurtta. Hurtta on aina se, joka haluaa tulla kuulluksi, ja Hertta se, joka haluaa kuunnella toista. Kyseessä eivät siis ole joka kerta samat henkilöt. Jos haluat tuoda oman tilanteesi muiden luettavaksi tällaisen dialogin muodossa, ota yhteyttä!

Kiitollisuus ja luottamus

Hertta: Minä olen kuunnellut sinua tänään ja pannut merkille, miten monta kertaa käytät sanaa ihana. Yleensä se minulle viestittää kiitollisuudesta. Onko niin, että tunnet itsesi tänään jotenkin erityisen kiitolliseksi?

Hurtta: Tuo pitää kyllä paikkansa! Ajattelin tässä just pari päivää sitten, että en edes muista, mikä olisi ärsyttänyt minua viimeksi. Tietty työn tekeminen on aika ajoin rankkaa, kun sitä olisi aina jatkuvasti enemmän kuin jaksaisi tehdä, mutta muuten elämä on jotenkin tasaista, sillain onnellisella tavalla.

Hertta: Wau! Ihana kuulla! Haluatko, että kuulen, että olet onnellinen juuri nyt?

Hurtta: Joo. Kyllä minä olen. Minun elämässäni on ollut niin paljon monenlaista myllerrystä ja nyt tuntuu siltä niin kuin monet asiat olisivat järjestyneet jotenkin paikoilleen ja lakanneet vaivaamasta minua.

Hertta: Eli oletko myös helpottunut, kun elämääsi on tullut rauhaa ja järjestystä?

Hurtta: Joo, ja minä tykkään nykyisin ihan hirveästi minun elämästäni!

Hertta: Oletko alkanut elämään enemmän tarpeitasi huomioiden?

Hurtta: Varmastikin, mutta en halua, että luulet, että olisin kaikki asiat itse järjestänyt, vaan olen myös ollut onnekas, koska minulla on niin ihania ihmisiä ympärilläni, jotka myös vaikuttavat monella tavalla siihen, että elämä nyt hymyilee.

Hertta: Eli kuulenko, että olet toisaalta kiitollinen itsellesi siitä, että kykenet elämään nykyisin enemmän tarpeitasi huomioiden ja toisaalta huomaat olevasi myös kiitollinen ympärilläsi oleville läheisillesi, jotka ovat myötävaikuttaneet siihen, että elämäsi on onnellisempaa!

Hurtta: Juu. Nimenomaan! Minä olen aivan järkyttävän kiitollinen esimerkiksi sinulle tästä meidän yhteydestä ja yhteistyöstä mitä me teemme. Minusta on ihanaa kun me saadaan kaikki asiat aina järjestettyä niin, että molemmat on tyytyväisiä. Se on minusta ihan käsittämätöntä!

Hertta: Ai miten ihana kuulla miten tärkeätä sinulle on, että meidän yhteys ja yhteistyö toimii!

Hurtta: Jep. Se vaikuttaa niin moneen asiaan. Mä voisin hehkuttaa sitä vaikka miten paljon!

Hertta: Että niin suuri merkitys sillä on sinulle?

Hurtta: Kyllä. Mun elämässä on välillä ollu sellaisia ihmisiä, että ei ole voinut luottaa, että ne puhuu totta. Niin kuin vaikka että ne sanoo, että kaikki on okei ja sitten ei ole todellakaan ollutkaan. Sitten joskus monta vuotta myöhemmin saa kuulla, että ne ei olleetkaan tyytyväisiä minun toimintaan tai minä jotenkin ärsytin niitä.

Hertta: Okei. Eli sinua ilahduttaa meidän välinen avoimuus ja ehkä rehellisyyskin?

Hurtta: Kyllä, ja sen lisäksi suoruus ja luottamus. Se on ihanaa kun voi täysillä luottaa siihen, että sinä kerrot, jos sinua joku vaivaa.

Hertta: Kiitos kun kerrot! Minullekin nuo samat asiat ovat tosi tärkeitä. Haluan, että kuulet, että minä olen myös tosi kiitollinen sinulle noista ihan samoista asioista!

Hurtta: Kiva kuulla!

Hertta: Halusitko sinä vielä puhua siitä, miten raskasta silloin on kun tarttis luottaa enemmän siihen, että toiset kertovat suoraan asioita?

Hurtta: No joo. Voin minä kertoakin. Minusta on tosi epäreilua, että ihmiset eivät puhu vaan hautovat mielessään väkivaltaisia asioita minusta.

Hertta: Haluaisitko tuollaisessa tilanteessa olla enemmän osallinen?

Hurtta: Kyllä. Minusta se on väkivaltaa, että tulkitaan minun sanomisia ja tekemisiä ihan miten sattuu ja päätetään omassa mielessä, että se on se totuus, vaikka se ei pidä ollenkaan paikkaansa!

Hertta: Eli sinäkin haluaisit tulla kuulluksi siinä, mikä sinun todellisuutesi on?

Hurtta: Todellakin. Minua väsyttää kuunnella toisten ihmisten tulkintoja itsestäni. Ja minua väsyttääkertoa ihmisille, että ne eivät pidä paikkaansa, että minä en ole sellainen paska kuin te luulette.Hertta: Haluaisitko jotenkin lähtökohtaisesti enemmän luottamusta siihen, että ihmiset uskovat, että sinulle on toistenkin hyvinvointi tärkeätä?Hurtta: Kyllä. Ja nyt tajuan sen, että tämän takia olenkin nyt niin onnellinen, kun ei tartte yhtään hukata aikaa siihen, että tarttis jotenkin selitellä omia tekemisiä, kun voin luottaa siihen, että sinä uskot, että minussa ei ole mitään pahaa puolta, joka ei toivoisi kaikille hyvää.

Hertta: Kiitos kun kerroit! Luulen, että ymmärrän nyt vielä enemmän siitä, miten tärkeätä sinulle on elää merkityksellisesti ja luottavaisesti.

Hurtta: Todellakin. Tosi tärkeätä ja kiitos, kun se on sinun seurassasi mahdollista

Hertta: Kiitos ja samoin!

Pin It on Pinterest