Näissä dialogeissa käytetään yksityisyyden ja kunnioituksen tarpeen vuoksi roolinimiä Hertta ja Hurtta. Hurtta on aina se, joka haluaa tulla kuulluksi, ja Hertta se, joka haluaa kuunnella toista. Kyseessä eivät siis ole joka kerta samat henkilöt. Jos haluat tuoda oman tilanteesi muiden luettavaksi tällaisen dialogin muodossa, ota yhteyttä!

Tuomarointia jalkapallomatsissa

Hertta: Kuulin, että olet satuttanut itsesi futismatsissa eilen. Miten sinä nyt voit?

Hurtta: Sattuu selkään vieläkin?

Hertta: Haluatko kertoa mitä tapahtui?

Hurtta: Se oli pallon tavoittelu tilanne minun ja vastustajan maalivahdin kanssa. Mä menin selkä edellä kohti maalia ja yritin puskea pallon maaliin. Sitten maalivahti potkaisi minua polvella selkään.

Hertta: Auts. Se taisi sattua?

Hurtta: Kyllä sattui tosi kovasti.

Hertta: Huolettaako sinua se, että kauanko tähän toipumiseen taas menee, että olet taas terve?

Hurtta: Ei huoleta, koska uskon, että se menee muutamassa päivässä ohi.

Hertta: Kuulin sinun aiemmin puhuvan tästä asiasta isällesi. Minusta vaikutti siltä, kuin olisit ollut vähän vihainenkin. Liittyykö tilanteeseen jotain muuta, mikä harmittaa?

Hurtta: No ei mua harmita se, mutta tuntuu jotenkin oudolta sen tuomarin toiminta siinä ja muissakin pelitilanteissa.

Hertta: Eli sinua ihmetyttää tuomarin tapa tuomaroida eilistä peliä?

Hurtta: Kyllä. eikä ainoastaan eilistä peliä. Ihmettelen tuon ja monen muunkin tuomarin toimintaa useissa peleissä.

Hertta: Okei. Toimiko tuomari sinusta jotenkin eri tavalla kuin olisit halunnut?

Hurtta: Ei vaan eri tavalla kuin säännöissä sanotaan. Jos maalivahti tulee polvi edellä tilanteeseen, niin se on aina automaattisesti punainen kortti ja ulos kentältä.

Hertta: Ai jaa. Eli sitä sääntöä ei sitten sinun mielestä noudatettu?

Hurtta: Ei. niin.

Hertta: No nyt minä luulen ymmärtäväni enemmän. Ottaako sinua se päähän, että kaikki tuomarit eivät mielestäsi noudata jalkapallon selviä sääntöjä tuomaroidessaan?

Hurtta: Kyllä ottaa päähän.

Hertta: Ja onko niin, että varsinkin kun itse noissa tilanteissa loukkaantuu, niin toivoisi, että sääntöjä noudatettaisiin, että se olisi reilua?

Hurtta: Kyllä sääntöjä pitää noudattaa, vaikkei kukaan loukkantuisikaan.

Hertta: Niin. Se kuulostaa olevan sulle tärkeätä, että kaikki pelit tuomaroitaisiin samoilla selkeillä säännöillä?

Hurtta: Joo. On käynyt niin monta kertaa sillä tavalla, että kun kysyy kahdelta eri tuomarilta jostain säännöstä, niin ne vastaavat ihan eri tavalla.

Hertta: Ärsyttääkö sinua, kun haluaisit luottaa siihen, että tuomareilla on sama käsitys säännöistä eikä niitä tulkittaisiin eri tavalla?

Hurtta: Joo, mutta onhan tietysti sellaisiakin tilanteita, jotka ovat tulkinnanvaraisia, esim, että satuttaako joku pelaaja tahallaan toista vai ei. Silti on olemassa myös sääntöjä, jotka eivät ole tulkinnanvaraisia, niin kuin nyt eilinen tilanne.

Hertta: Eli eilisessä tilanteessa ei mielestäsi ole tulkinnanvaraa esim. siinä, että tekikö maalivahti sen tahallaan vai ei?

Hurtta: Niin. Riittää, että se tuli polvi edellä, tekipä sen tahallaan tai ei. Silloin joutuu ulos kentältä.

Hertta: Ja tuomari ei ilmeisesti tehnyt sitten mitään eilen?

Hurtta: Ei niin. Tuli vaan kysymään minulta, että tarvitsenko apua, kun makasin siinä maassa.

Hertta: Okei. Kerroitko sinä tuomarille oman mielipiteesi tilanteesta?

Hurtta: En. Se olikin aika harvinaista, että en kertonut.

Hertta: Harmittaako sinua nyt jälkeenpäin se, ettet yrittänyt pitää puoliasi?

Hurtta: Ainakin minä olisin voinut pelin jälkeen käydä kysymässä siltä siitä tilanteesta.

Hertta: Joo. Eli se ehkä vielä lisäsi harmitusta, kun itse ei tullut ollenkaan kuulluksi, että miten sinä voit ja mitä ihmettelit?

Hurtta: Oisinhan minä voinut silloin alkaa huutaa ja tulla kuulluksikin, mutta jostain syystä en silloin jaksanut.

Hertta: Joo. Eli otat itsekin vastuuta siitä kuulluksi tulemisestasi. Näet nyt, että olisit voinut, vaikka pelin jälkeenkin yrittää vielä selvittää sitä asiaa?

Hurtta: Niin oisinkin.

Hertta: Voisikohan tästä oppia jotain ensi kertaa ajatellen, kun jotain vastaavaa kuitenkin saattaa sattua, vaikkemme sitä tietenkään toivokaan?

Hurtta: No jos mä peliaikana alan mussuttaa jotain sille siitä tilanteesta, niin se ei yleensä ole mitään auttanut, vaan saan vaan varoituksen, eli keltaisen kortin. Jos menen pelin jälkeen juttelemaan, niin silloin ne yleensä jaksavat kuunnella ja jutella siitä.

Hertta: Eli olet oppinut sen, että peliaikana ei ole yleensä kannattanut puhua noista tilanteista vaan vasta jälkikäteen?

Hurtta: Niin.

Hertta: Kertoisitko vielä, että minkä takia se on ollut antoisaa ottaa kuitenkin jälkikäteen puheeksi näitä tilanteita tuomarin kanssa?

Hurtta: Minua kiinnostaa kuulla, että miksi se tuomari toimi niinku se toimi. Joskus se on tulkinnut väärin ja joskus se jopa myöntää, että teki omasta mielestäänkin virheen.

Hertta: Eli antoisaa on se, että kun otat asian puheeksi, niin saattaa käydä niin, että sinä ymmärrät, miksi tuomari toimi niin ja tuomari saattaa ymmärtää sinun kantasi ja jopa kertoa keskustelun päätteeksi, että toivoo toimineensa toisin?

Hurtta: Kyllä. Joskus niin käy.

Hertta: Nyt minä luulen ymmärtäväni sinun harmitustasikin paljon enemmän. Kuulostaa siltä, että et oikein antanut eilen mahdollisuutta tälle ymmärryksen löytymiselle, kun et mennyt juttelemaan tuomarin kanssa ollenkaan.

Hurtta: Mm-m.

Hertta: Okei. Kiitos kun kerroit. Haluatko vielä sanoa tästä jotakin?

Hurtta: Nyt mä opin, että kannattaa mennä pelin jälkeen aina puhumaan tuomarille, jos joku jää vaivaamaan.

Hertta: Kiva kuulla. Toivottavasti tästä opista on sinulle jatkossa iloa!

Hurtta: 😀

Pin It on Pinterest