Emmi Jansson (linkki Emmin nettisivuille) Rakentavan vuorovaikutuksen ohjaaja®-opiskelija aloittaa RVO-koulutuksen Vantaalla Tammikuussa 2023 ja kertoo opinnoistaan, oivalluksistaan ja niiden merkityksestä elämässään meille kaikille.

2/11

RVO®-KOULUTUS: SUKELLUS TUNTEIDEN JA TARPEIDEN MAAILMAAN

Koulutuspolkuni Rakentavan vuorovaikutuksen ohjaajaksi® on alkanut. Ensimmäisestä koulutusviikonlopusta on nyt parisen viikkoa. Tässä tekstissä kerron tuosta viikonlopusta sekä siitä, miten parin viikon NVC:n (Nonviolent Communication) harjoittelu on lähtenyt käyntiin arjessani. Ensimmäisen tekstin kirjoitin ennen koulutuksen alkua, sen voi lukea tästä: Emmi Jansson: Ennen RVO-koulutusta.

Ensimmäinen koulutusviikonloppu jännittää aina vähän. Luonnollisestikin, kun toisilleen ennalta tuntemattomat ihmiset kokoontuvat yhteen. Ensitunnelma koulutustilaan saapuessa oli kuitenkin lämminhenkinen, paljolti kiitos kouluttajien läsnäolon voiman sekä tunnelmallisen koulutustilan ritisevine takkoineen sekä vastakeitettyine kahveineen. Muiden kouluttajien kanssa syntyi myös hymyjä ja pieniä keskusteluja ennen varsinaisen koulutuksen alkua. Tästä on hyvä aloittaa NVC-koulutus, ajattelin, kun asettelin kotoa tuomaani joogamattoa, bolstereita ja vilttiä osaksi rinkiä. Täällä saa olla ihan oma itsensä, oli toinen ajatus, joka tuli mieleen heti koulutuksen alussa. Tarpeeni venytellä raajojani ja liikutella itseäni koulutuksen aikana staattisen istumisen sijaan on otettu huomioon heti alussa. Itse asiassa jo koulutuskirjeessä mainittin, että mukavan opiskeluasennon löytyminen on tärkeää ja jokainen ottaa siitä itse vastuun opiskelupäivien aikana. Tämä on niin minun tyylinen koulutus, oli kolmas ensiajatus!

MITÄ OPISKELUPÄIVÄT SISÄLSIVÄT?

Opiskelupäivät sisälsivät itseäni miellyttävässä suhteessa sekä teoriaa että harjoitteluja. Myös meidän opiskelijoiden ajatuksia kuunneltiin tarkasti ja saimme jakaa omia kokemuksiamme koulutuksen aikana. NVC vaikuttaa helposti ymmärrettävältä teoriapohjalta, mutta kuten muutkaan teoriat, nekään eivät pääse arkeen mukaan ihan itsestään vain kirjaa lukemalla tai istumalla koulutuksessa. Yleensä teorian käyttöönotto vaatii prosessointia ja vaivaa. Ja se taitaa olla yksi syy siihen, miksi tämäkin koulutus kestää vajaan vuoden. Viikonloppukurssi ei vaan taida riittää pysyvään muutokseen!

Kävimme opiskelupäivien aikana läpi rakentavan vuorovaikutuksen peruskaavaa: kirjainyhdistelmää HTTP. H = havainto, T=tunne, T=tarve, P=pyyntö. NVC-prosessissa keskiössä on empaattinen kuuntelu. Se onnistuu HTTP-kaavan mukaan. Ensin sanoitetaan puhdas havainto. Sen jälkeen tunnistetaan tunne, joka havainnosta herää. Tunteen takana on aina tarve, joten tunteen tunnistamisen jälkeen lähdetään etsimään tarvetta, joka joko on tai ei ole täyttynyt tilanteessa. Näiden jälkeen esitetään pyyntö, jos ihminen kokee sellaisen tarpeelliseksi. Tätä kaavaa voi noudattaa milloin vain, mutta on erityisen käyttökelpoinen tilanteissa, jotka ovat alttiita väärinymmärryksille tai jotka ovat arkaluontoisia. Aluksi vaikeinta minun mielestä tässä kaavassa oli tulkinnan ja havainnon erottaminen toisistaan, mutta siinä huomasin kehittyväni nopeasti! Vieläkin hieman vaikeammat keissit aiheuttavat pohdintaa, mutta suurimmaksi ero alkaa olla jo selvä lauserakennetasolla.

Opiskelupäivien aikana kävimme läpi myös kirahvikielen ja sakaalikielen eroja. Kirahvikieli on HTTP:n mukaista, sakaalikieli taas on täynnä syyllistämistä, leimaamista, uhriutumista,… Kielien nimet juontavat juurensa eläimien luonteista ja käyttäytymisestä luonnossa. Näistä kieliaiheista pääsimme tekemään myös mehukkaita harjoituksia! Ah, mielenkiintoista, niin mielenkiintoista!

MITEN PARI VIIKKOA NVC-HARJOITUSTA ON MENNYT?

Kun harjoittelee NVC:tä, niin ainakaan ei harjoitusmateriaali lopu kesken, se on varma. 😉 Joka ikinen päivä tarjoilee vaikka kuinka monta tilannetta niin kotona, töissä kuin ehkä harrastuksissakin treenata omaa kommunikaatiota. Olen kokenut monen monta onnistumista, mutta olen myös huomannut, että totta tosiaan minä olen vasta alussa opiskelujani. NVC on kuin uusi kieli, jota opiskella ja joka vankistuu sitä enemmän, mitä enemmän sitä käyttää. Aivoilla menee hetken jos toisenkin aikaa rakentaa uusia synapsipolkuja uudelle kielelle. NVC:n kaava ei tule minulta luonnostaan arjen tilanteissa, vaan joudun kiinnittämään NVC:n käyttöön huomiota paljonkin, kun kommunikoin. Parasta on tässä vaiheessa, jos voi pitää kommunikaatiotilanteissa mukana tunne- ja tarvelistoja. Toivon, että kun luen tätä tekstiäni vuoden päästä, voisin huomata, että NVC on luonnollinen osa elämääni ja että olen saanut kokea ihania empatian hetkiä NVC:n keinoin!

Pari viikkoa NVC:tä takana, edessä koko elämä 😀 Olen siitä onnellisessa asemassa, että olen ollut jokaiseen valitsemaani opiskelualaan enemmän kuin tyytyväinen ja ottanut jokaisesta koulutuksesta omaan ammattitaitooni sekä asiantuntijuuteeni tärkeitä palasia. NVC ei tee poikkeusta tähän. Rakentava vuorovaikutus tuntuu ihan omalta jutulta ja tiedän jo nyt, että tulen hyödyntämään tätä paljon työssäni ja läheisteni kanssa elämäni aikana! Innolla odotan muutaman viikon päässä siintävää toista opiskeluviikonloppua!

Pysykäähän kuulolla!

Teksti ja kuva: Emmi Jansson

Pin It on Pinterest