On huikaisevan aurinkoinen ja hyytävän kylmä talvipäivä uudella kotipaikallani Pohjois-Savossa. Joulukuun alusta olen ollut virallisesti vieremäläinen – palasin takaisin synnyinseuduilleni. Nautin täällä luonnon rauhasta, lyhyestä matkasta suvun kesämökille ja tietysti lumesta ja pakkasesta, kunnollisesta talvesta, sellaisesta kuin lapsuuden talvet.

Tulimme juuri Tinon kanssa lenkiltä järven jäältä ja istumme takkatulen ääressä. Nyt on hyvä hetki muistella kaikkea, mitä viime vuonna tapahtui.


RVO-koulutuksia uusille paikkakunnille

RVO-koulutukset jatkuivat ja levisivät laajemmalle vuonna 2022. Viimeisin alkanut koulutus on jo kolmaskymmeneskahdes, ja valmistuneita ohjaajia on lähes 400. Enpä olisi osannut arvata tätä, kun aloitin ensimmäisen RVO-koulutuksen vuonna 2010 Helsingissä.

Koulutukset ovat levinneet vuosi vuodelta laajemmalle Suomessa, ja saamme jatkuvasti uusilta seuduilta pyyntöjä järjestää sekä pitkiä koulutuksia että NVC:n perusteiden tiiviitä kursseja. Tänä vuonna RVO-koulutuksia järjestetään suunnitelmiemme mukaan ainakin Vantaalla, Turussa, Lappeenrannassa, Posiolla, Kuopiossa, Kälviällä, Hämeenlinnassa, Oulussa, Joensuussa ja Jyväskylässä.

RVO-koulutusten aikataulut löytyvät täältä.


Uusi CNVC Certified NVC Trainer Suomeen!

Kansainvälisen Center for Nonviolent Communication (CNVC) -järjestön sertifiointiin tähtäävä 15 hengen ryhmä (”serttiporukka”) on jo saanut juhlia ensimmäistä valmistujaa. Pitkään Savanna ConneXionsin kouluttajana toiminut Elisa Makkonen on nyt CNVC Certified NVC Trainer! Odotan innokkaasti seuraavia valmistujia, ehkäpä jo tänä vuonna…
Minun ja Elisan lisäksi Savanna ConneXionsin aktiivisena kouluttajana toimii tällä hetkellä myös Iiris Jalkanen ja assistentteina useat serttiporukkalaiset.

Kiinnostuitko sertifioidun kouluttajan polusta? Katso lisätietoja CNVC:n sivuilta.


Kansainvälinen IIT-koulutus järjestettiin ensi kertaa Suomessa

Viime kesänä järjestimme Suomen kaikkien aikojen ensimmäisen International Intensive NVC Training -koulutuksen eli IIT:n yhteistyössä CNVC:n kanssa.

Olen haaveillut IIT-koulutuksen järjestämisestä Suomessa vuodesta 1999, eli siitä lähtien kun itse osallistuin sellaiseen Sveitsissä. Se oli ensimmäisiä koskaan järjestettyjä IIT-koulutuksia, jossa oli alle 20 osallistujaa ja kouluttajana Marshall Rosenberg. Toimin itse kouluttajana Unkarin IIT:ssä vuonna 2002.

Pääjärjestäjän rooli oli minulle nyt uusi kokemus, ja minulla oli ilo viedä iso urakka alusta loppuun RVO Maria Phanin kanssa. Valmistelutyö alkoi jo vuonna 2019, kun esittelimme ideamme ja kouluttajaehdokkaamme IIT Resource Teamille. Sen jälkeen alkoi varsinainen hulina: Maria ja minä pidimme yhteyttä CNVC:n kanssa, tapahtuman varsinaisten kouluttajien ja vapaaehtoisten sertifioitujen kouluttajien kanssa, Kiponniemen henkilökunnan kanssa, Suomen vapaaehtoisen järjestelyporukan kanssa, IIT-tapahtumaan tulevien ja sitä harkitsevien yli 200 henkilön kanssa, SavannaConneXionsin työharjoittelijan kanssa ja keskenämme. Maria ja minä olimme tämän hulinan hermokeskus, josta tieto kulki näiden ryhmien välillä ja aikaerojen ylitse.

Tällä videolla esittäytyvät Suomen IIT:n järjestäjä ja kouluttajat Kirsten Kristensen, Robert Kržišnik, Amal Mekouar ja Angela Walkley. Esittelyvideolta puuttuu viides kouluttajamme, Ian Peatey, jonka pestaamiseen saatiin CNVC:n hyväksyntä aivan viime metreillä.

Kahden järjestelyvuoden aikana meidän molempien perhe-elämässä tapahtui suuria muutoksia. Maria synnytti kaksi uutta perheenjäsentä. Itse menetin molemmat vanhempani – oli hautajaiset, perunkirjoitukset, vanhempien asunnon tyhjentäminen ja myyminen kaiken surutyön lisäksi. Koronapandemian takia suurtapahtuma siirtyi alkuperäisestä aikataulusta vuodella.

Kesällä 2022 Midnight Sun IIT Finland sitten tapahtui! Kiponniemen toimintakeskus Jyväskylässä tarjosi 70 kirahville ihanan keitaan Vesankajärven rannalla. Osallistujia tuli 19 eri maasta. Empatiataitoja harjoiteltiin nurmikolla loikoillen ja järvellä soudellen, ja tietysti iltaisin saunottiin ja uitiin. Sertifiointikandidaateilla, joita oli suomalaisen serttiporukan lisäksi muistakin maista, oli hieno tilaisuus tarjota sessioita ja saada niistä palautetta osallistujilta ja kansainvälisiltä kouluttajilta. Vietimme yhdessä ikimuistoiset 10 päivää eläen ja opiskellen NVC:tä (ohessa ryhmäkuva).

Kun olin valmis juhlimaan IIT:n onnistumista, saimme täytenä yllätyksenä suuren suru-uutisen: rakastettu IIT-kouluttajamme ja hyvä ystäväni Robert Kržišnik, jonka olin useina vuosina kutsunut kouluttamaan Suomeen, oli menehtynyt auto-onnettomuudessa Portugalissa. IIT:n juhlimisen suunnitelmat ikään kuin sammuivat, ja sen sijaan olin mukana järjestämässä kansainvälisiä muistotilaisuuksia, joissa surimme yhdessä rakkaan ihmisen menettämistä.

Samaan aikaan työn alla olivat vielä IIT:n loppuraportit ja viimeiset palaverit CNVC:n ja Kiponniemen kanssa. Kun ne oli viety loppuun, tarvitsin kipeästi lepoa ja palautumista. Vasta nyt, tässä takkatulen ääressä, alan tuntea kehossani ja mielessäni enemmän energiaa kohdata uusia haasteita ja miettiä suurempia rutiineista poikkeavia suunnitelmia.

Toivottavasti tapaamme pian NVC-koulutuksissa tai muissa tilaisuuksissa! Vuosi 2023 tuo jälleen monia tilaisuuksia tavata uusia kirahvikavereita ja verkostoitua. Pysyt ajan tasalla seuraamalla Savanna ConneXionsin nettisivuja, jonne tiedot tulevista tapahtumista päivitetään. Voit myös liittyä sähköpostilistalle täyttämällä yhteydenottolomakkeen.

Hanna Savanna

Pin It on Pinterest